
 
 

Revenue Ruling 
No. 05-004 

August 19, 2005 
Sales and Use Tax 

Eligibility of Trucks Used in Other States for Sales Tax Exemption Under La. 
Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A) 

The purpose of this Revenue Ruling is to discuss whether commercial transportation by 
certain heavy trucks solely within the borders of other states constitutes interstate com-
merce for purposes of the Louisiana sales and use tax exemption eligibility of those trucks.    

Governing Law 
La. Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A) provides a sales and use tax exemption, under certain 
conditions, for trucks of a gross weight of 26,000 pounds or more, for trailers used with 
those trucks, and for contract carrier busses that are used at least eighty percent of the time 
in interstate commerce.  The statute provides that the activities of the trucks and trailers 
must be regulated by the United States Department of Transportation.  The busses are re-
quired by the statute to also have a gross weight of at least 26,000 pounds and a passenger 
capacity of at least 35 persons.    

Facts 
A truck is used in a state other than Louisiana for commercial transportation that begins 
and ends within that other state, without the truck ever crossing state lines. The property 
that is shipped in this instance has come to rest at its point of origin in the other state and, 
after shipment, again comes to rest at its destination in that other state. Such use constitutes 
the exclusive or majority use of the truck.      

Issue 

Shall the mileage run by trucks in the other states be considered mileage in interstate 
commerce for purpose of meeting the “eighty percent of the time in interstate commerce” 
qualifying threshold for sales tax exemption under La. Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A)?  

Analysis  
The United States Department of Transportation (“USDOT”) defines “interstate com-
merce” as “trade, traffic, or transportation in the United States: 1) between a place in a 
state and a place outside of such state (including a place outside of the United States); 2) 
between two places in a state through another state or in a place outside of the United 
States; or 3) between two places in a state as part of trade, traffic, or transportation origi-
nating or terminating outside the state or the United States.”  In Revenue Ruling No. 04-
005, the department has adopted this definition of “interstate commerce” for purposes of 
the state sales tax exemption provided by La. Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A).  
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Ruling 
Commercial truck transportation from a point of origin in a state other than Louisiana to a 
destination in the same state is not interstate commerce transportation, as that term is de-
fined by the USDOT. Accordingly, such mileage cannot be considered mileage in inter-
state commerce for purpose of meeting the “eighty percent of the time in interstate com-
merce” qualifying threshold for sales tax exemption under La. Rev. Stat. Ann. § 
47:305.50(A).  

Questions concerning this matter can be directed to the Policy Services Division at 225-
219-2780.  

Cynthia Bridges 
Secretary 

By: Raymond E. Tangney 
Senior Policy Consultant 
Policy Services Division 
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